Sáfár Brigitta, Tímár Tamás:

Mérgező égéstermékek keletkezése és kikerülése: a szén-monoxid-mérgezés megelőzésének lehetőségei a lakosságfelkészítés eszközeivel


Absztrakt

A szén-monoxid az elmúlt időszakban sajnálatos módon még mindig túl sok halálesetet, mérgezést okozott a nem megfelelő fűtőberendezések miatt. A tavalyi évben is kiemelkedő számú tűzoltói beavatkozás volt szén-monoxid kapcsán, számos haláleset és sok mérgezés történt, amelyek többsége kellő tudatossággal elkerülhető lett volna. A lakosságfelkészítés eredményessége szempontjából fontos, hogy a megelőzéshez szükséges veszélytudatos magatartás minél fiatalabb korban beépüljön a mindennapokba. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyrészt a gyermekek fogékonyabbak az új ismeretekre, másrészt pedig az ő biztonságuk érdekében az egész család nyitottabb a biztonság-tudatos életforma kialakítására. A közösségek rezilienciájának fejlesztése szempontjából a felnövekvő generáció hatékony felkészítése kulcsfontosságú.

Kulcsszavak: szén-monoxid, tűzoltói beavatkozás, lakosságfelkészítés, reziliencia

Abstract

Unfortunately, carbon monoxide has recently caused too many deaths and poisonings due to inadequate heating equipment. Last year, there were also an outstanding number of firefighting interventions on carbon monoxide, with many victims, most of which could have been avoided with sufficient awareness. From the point of view of effective community aeareness, it is important to integrate danger-conscious behavior necessary for preparedness into the everyday life at the youngest possible age. Experience shows that, on one hand, children are more receptive to new knowledge and, on the other hand, the whole family is much more open to develop a safety-conscious lifestyle for their safety and security. Effective preparedness of the rising generation is the key to develop community resilience.

Kulcsszavak: carbon monoxide, firefighter operation, community preparedness, resilience

A teljes cikk megtekintése